Spring naar inhoud

NDC is veel meer dan een Diabetes Challenge

Bijna een half jaar geleden is in Loon op Zand, mede dankzij Steunpunt Aangepast Sporten Midden Brabant, ContourdeTwern en vele zorg professionals uit deze dorpskern, gestart met de Nationale Diabetes Challenge (NDC).

De NDC is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Met de NDC wil de BvdGF een structurele bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met en zonder diabetes. Door middel van wekelijkse wandelingen werken deelnemers samen met zorg- en sportprofessionals aan een gezonde leefstijl.

In Loon op Zand schreven meer dan 20 mensen zich in om elke week een wandeling te maken, sommigen gestuurd door hun zorg professional, sommigen omdat het hen wel wat leek. Elke maandag werd er gestart vanuit ‘Venloene’. Nu, na ruim twintig weken samen wandelen, zien we dat de NDC niet alleen een gezondere leefstijl, maar ook veel sociale verbindingen teweeg heeft gebracht. Alle deelnemers, ieder met hun eigen verhaal, vormden al snel een veilige en hechte groep. Een groep waarin niet alleen ruimte is voor gezelligheid, grapjes en leuke gesprekken, maar waar ook ruimte is om elkaar te ondersteunen, te motiveren en een dieper gesprek te voeren.

AvondVierDaagse Loon op Zand

De winst op het sociale vlak werd overigens al snel duidelijk doordat de deelnemers niet alleen op de daarvoor geplande NCD wandeling bijeenkwamen, maar ook zelf meer gingen wandelen. Er ontstonden zelfs kleine wandel groepjes. Op die wandelingen kwam men andere deelnemers tegen en werden de nieuwe avonturen uitgewisseld.

In de afgelopen twintig weken zijn veel van de deelnemers zo “verslaafd” geraakt aan bewegen dat ze deel genomen hebben aan de avond vierdaagse in Loon op Zand. De organisatie had op ons verzoek, naast de normale 5 en 10km, vier extra routes van 3km gemaakt waar wij heel blij mee waren.

Ook hebben we gewandeld in Tilburg en natuurlijk zijn we met een grote groep naar de NDC slotmanifestatie dag in Den Haag gegaan. Een lange dag, maar één waar we trots en met een goed gevoel op terug kijken.  

5km wandeling, NDC slotmanifestatie dag Den Haag

Stop het hier, nu de NDC is afgelopen? Nee, natuurlijk we gaan door! Voortaan gaan we, weliswaar onder een andere vlag, elke dinsdagmorgen vanuit 'Venloene' wandelen. Van 9 tot 10 doen we "Blokje om"; een lekkere wandeling voor iedereen. 
Van 10 tot 11.30 starten we een sportieve wandeling, anderhalf uur conditie verbeterend doorstappen. Ook hier staat naast 't sportief bezig zijn ook de gezelligheid centraal!

Onze eerstvolgende doelstelling is deelnemen aan de Warandeloop in Tilburg gevolgd door de Villa Pardoes wandeling in Kaatsheuvel.

Volgend jaar gaan we zeker voor een vervolg van de NDC, gezellig samen werken aan onze conditie. De NDC slotmanifestatie daar dromen we al van, want die is in Tilburg!

Wil je meer weten over NDC of de huidige wandelingen, neem contact op met:

Marc Verbeek, Wandelcoach
Tel: 06 46 38 39 31
Mail: info@epigram.nl
of kijk op www.epigram.nl/wandelen